Boeteloos 225 km per uur autorijden… Kan dat?

Laatst vertelde een oud leerling een verhaal dat hij 225 km per uur op een Nederlandse snelweg reed en leek erop dat hij er nog mee weg kwam ook. 225 KM per uur? vroeg ik dus aan hem. Dan denk je natuurlijk meteen aan een aantal onderwerpen:

  • Waarom reed hij zo hard?
  • Wat voor een auto reed hij?
  • Waar reed hij?
  • Wat gebeurde er toen?

De auto waarin hij 225 km per uur reed:

Hij scheurde in een Mercedes SL 65 AMG V12. Mocht je geen idee hebben wat dat voor een auto is, klik hier voor meer informatie. Hij scheurde dus in zijn Mercedes op de snelweg van Amsterdam naar Rotterdam, omdat hij wou testen hoe krachtig de motor van de auto was. Big Mistake 🙁

Wat gebeurde er toen?

Als je 225 km per uur autorijdt en nog harder had gekund, dan heb je een monster van een motor onder de motorkap zitten. Wat gebeurde er toen vroeg ik aan hem?

Tijdens zijn ”vlucht” werd zijn snelheid op het nippertje gemeten door een motoragent die op dat moment autorijders aan het flitsen was. Aangezien de motoragent de auto zelf niet kon bijhouden informeerde hij meerdere patrouille wagens over de auto.

Toen de Mercedes eindelijk in snelheid afnam door de 80 km zone in Rotterdam werd hij ingesloten door een aantal politiewagens, en werd hij gedwongen de auto op de vluchtstrook te stoppen. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een forse boete.

Gevolgen invorderen Rijbewijs na een hoge snelheidsovertreding

De gevolgen voor deze jongeman waren niet prettig:

De totale financiële schade die mijn ex-leerling heeft geleden was 1.602 euro. De Cursus Verantwoord Rijgedrag moest hij uit eigen zak betalen.

Rijbewijs ingevorderd en nu?

Als je rijbewijs is ingevorderd wegens een snelheidsovertreding. Is er maar eén manier om het terug te krijgen, en dat is door middel van een klaagschrift te schrijven.

Een klaagschrift is een brief waarin sterke argumenten staan waarom je, je rijbewijs nodig hebt of waarom je het niet eens bent dat je rijbewijs is ingevorderd en deze terug eist. Trouwens het is geen garantie dat je, je rijbewijs ook echt terug krijgt.

Dat is ook wat hij heeft gedaan. Hij heeft een klaagschrift naar de rechtbank in Rotterdam gestuurd met daarin argumenten waarom hij zijn rijbewijs nodig heeft. Nadat de rechter vond dat hij sterke argumenten had, verklaarde hij het klaagschrift gegrond. Dat betekend dat de rechter het ermee eens was dat hij zijn rijbewijs echt nodig had. Binnen een week kreeg hij zijn rijbewijs terug en kon hij weer autorijden.

225 km per uur autorijden is alleen bedoeld voor de Professionals

De 1.602 euro aan openstaande boetes kunnen niet kwijtgescholden worden, dus die moest hij gewoon lekker betalen. Een dure grap voor een ritje achter het stuur. Het klinkt misschien wel leuk 225 km per uur te rijden, realiseer je wel dat het ontzettend gevaarlijk is.

Bij zulke snelheden kan de kleinste verkeerde stuurbeweging al een ongeluk veroorzaken. Zelfs harde wind kan je uit balans brengen of een bobbel in de weg. Daarnaast zijn de praktische gevolgen, naast dat het gevaarlijk is, ook ingrijpend je bent je rijbewijs kwijt en betaald een fikse boete.

Als je het aan mij vraagt zijn er totaal geen voordelen aan te hard rijden, misschien de adrenalinekick die je krijgt. Als je een adrenalinekick wilt kun je bijvoorbeeld van de Euromast gaan bungeejumpen of iets dergelijks, en laat het racen aan de pro’s over of ga een dagje naar het circuit en blaas je stoom daar af en niet op de openbare weg.

Een tip aan alle snelheidsduivels bespaar je zelf een hoop moeite en geld en houd je gewoon aan de snelheidslimiet!

×
×

Winkelwagen