We willen allemaal het liefst 1 ding: Zo snel en makkelijk mogelijk je rijbewijs halen! Wat je misschien niet weet is dat heel veel factoren om dit doel te bereiken je eigenlijk zelf in de hand hebt. Ik zal je in dit artikel de juiste tips geven waar je op moet letten, van begin tot eind.

Begin je zoektocht:

1. Goed oriënteren

Een goed begin is het halve werk! Je hebt die uitdrukking vast weleens gehoord. Het klopt namelijk ook helemaal. Wat vind JIJ belangrijk? Wanneer je op zoek bent naar een rijschool moet je je vooraf goed oriënteren waar jij nou echt naar op zoek bent:

  • Zoek je een goedkope rijschool?
  • Zoek je een kwaliteitsrijschool en kijk je minder naar de prijzen?
  • Zoek je een rijschool waar er les wordt gegeven in een bepaald type lesauto?
  • Zoek je een rijschool die behalve overdag ook in de avond en zondags les geeft?

Het zijn allemaal voorbeeldvragen die je jezelf moet stellen voordat je de zoektocht naar JOUW RIJSCHOOL begint. Een veelgebruikte bron is tegenwoordig het internet. Neem er dus rustig de tijd voor wanneer je besluit op zoek te gaan naar rijscholen. Natuurlijk helpt het enorm als je aan mensen binnen eigen kring kan vragen bij welke rijschool zij ooit het rijbewijs gehaald hebben.

2. Prijs versus kwaliteit: Slagingspercentage

Een belangrijk aspect is natuurlijk de prijs-kwaliteitsverhouding. De kwaliteit moet goed zijn en de prijzen van de rijschool moeten natuurlijk niet te hoog zijn.

Gelukkig kan je dit allemaal zelf op het internet vinden. De prijzen van de rijschool staan nagenoeg bijna altijd op hun website en de kwaliteit van elke rijschool in Nederland wordt gemeten door middel van het slagingspercentage. Het slagingspercentage houdt simpelweg in; hoeveel mensen slagen nu daadwerkelijk voor hun rijbewijs.

Op de website van het exameninstituut CBR (www.rijschoolgegevens.nl) kan je van alle rijscholen in Nederland de laatste slagingspercentages bekijken. De cijfers van de resultaten per rijschool geven een goed beeld hoe een rijschool staat aangeschreven. MIJN TIP: goedkoop blijkt vaak duurkoop bij de meeste rijscholen! Dit kan je zelf controleren op de bovenstaande website van het exameninstituut CBR. Let hier dus op.

3. Rijbewijs Budget

Het rijbewijs halen kost geld. Wees er daarom van bewust dat je een bepaald budget moet hebben om jouw droom te verwezenlijken. Zorg er voor dat je een mooi bedrag gespaard hebt alvorens je met een rijopleiding begint zodat je niet voor verassingen komt te staan.

4. Kijk naar de omgeving van de rijschool

Met de omgeving bedoel ik om goed op te letten waar de rijschool zich bevindt. Als je bijvoorbeeld in Rotterdam woont is het handig om ook in Rotterdam of in de omgeving daarvan een rijschool te zoeken. Opnieuw moet jij jezelf afvragen waar jij meer vertouwen in hebt:

  • Een rijschool die vanuit huis werkt of rijschool met een kantoorpand.
  • Een rijschool die met een mobiel nummer werkt of rijschool met een aanspreekpunt bijvoorbeeld een secretaresse.
  • Een rijschool die niet erkend is of rijschool die erkend lid is van een brancheorganisatie.

MIJN TIP: neem altijd even contact op met de rijschool of instructeur zelf. Je kan dan nog je laatste vragen stellen bijvoorbeeld over welke werkwijze gehanteerd wordt en hoe de betaling in zijn werk gaat.

En dan is het zover.. na je kritische zoektocht heb jij DÉ rijschool gevonden waar jij een afspraak gemaakt hebt. Wat nu?

Je eerste rijles, de voorbereiding:

5. Geen drukke agenda

Zorg ervoor dat je op de dag van je eerste rijles geen drukke agenda hebt. Het liefst word je natuurlijk thuis in je eigen omgeving opgehaald dus vraag daar ook naar bij het maken van de afspraak. Een nadeel van een drukke agenda is dat je minder ontspannen de auto in komt en dat zal zeker invloed hebben op je concentratie. Vooral als je nog nooit eerder achter het stuur gezeten hebt is het allemaal heel spannend de eerste keer!

6. De klik met je instructeur

Ontzettend belangrijk is of er een klik is met je instructeur. Beoordeel niemand op zijn uiterlijk maar kijk of hij/zij inhoudelijk de juiste instructeur/trice voor jou is. Omdat de rijopleiding een individuele opleiding is moet er tijdens de rijlessen een goede sfeer zijn in de lesauto. Wanneer dat niet het geval is kunnen jouw prestaties hieronder lijden. Let op, het moet natuurlijk ook niet te gezellig worden tijdens de rijlessen maar probeer aan te voelen of je samen met de instructeur de juiste combinatie kan bereiken van leuk en leerzaam! Je bent nu al een tijdje bezig met de opleiding. Wat kan je het beste doen? Tijdens de rijopleiding:

7. Haal je theorie-examen

Belangrijk is om binnen een kort termijn je theorie-examen te halen. Zonder geldig theoriecertificaat kan je namelijk alleen rijlessen volgen. Het theorie-examen moet je zeker niet onderschatten want het is in e loop der jaren behoorlijk moeilijk geworden.

MIJN TIP: volg de HERS theoriecursus in Rotterdam, waarbij je de juiste punten te horen krijgt wat belangrijk is om te weten en waardoor je theorie beter leert begrijpen.

8. Maak aantekeningen

Je zal tijdens de rijlessen constant nieuwe situaties tegenkomen waarop je je ook steeds anders moet opstellen. Het zal daarom ook zeker voorkomen dat instructeur het een en ander voor je uittekent om iets duidelijker te zijn in het uitleggen. Als hij dit niet doet kan je dit altijd vragen.

Neem altijd de aantekeningen mee en gebruik deze goed. Voor het gemak kan je ook je eigen aantekeningen maken. Dit kan je thuis doen maar dit kan ook wanneer je achterin de lesauto zit onderweg naar huis, wanneer een andere leerling les krijgt.

9. Huiswerk

Eenmaal thuis kan je je ook voorbereiden voor de nieuwe les die eraan komt. Je kan natuurlijk ook op het HERS Youtube Kanaal instructiefilmpjes bekijken over verschillende rijmanoeuvres. Die je goed kan gebruiken tijdens het behalen van je rijbewijs.

10. Luister niet teveel naar anderen

Vaak zijn tips van anderen heel goed bedoeld, maar luister ook niet teveel naar de verhalen van andere mensen. Wanneer je dit wel doet, kan het ervoor zorgen dat je anders gaat rijden dan je gewend bent.

Gebruik daarom de methodes die je zijn aangeleerd en ga ook niet opeens langzamer of sneller rijden. Uiteindelijk weet de instructeur wat het beste is. Hij is immers zijn vak.

11. Les achter elkaar

Met alles in het leven zie je de meeste progressie als je iets vaak achter elkaar doet. Of het nu koken is of het volgen van je rijlessen. Probeer dus binnen een gesteld termijn de rijlessen veel achter elkaar te volgen want alleen op die manier haal je het beste in jezelf naar boven en boek je het snelste vooruitgang.

12. Doe een CBR Tussentijdse Toets

Wanneer je driekwart van je opleiding voltooid hebt ga je gericht getraind worden voor het praktijkexamen. Een onderdeel daarvan is een Tussentijdse Toets. Dit doe je met een officiële examinator van het exameninstituut CBR. Je kan de Tussentijdse Toets zien als een proefexamen waarbij je precies te zien krijgt wat je straks op het examen kan verwachten.

Zie het dus als een heel groot voordeel waarbij je fouten mag maken.

MIJN TIP: een Tussentijdse Toets is niet verplicht maar zeker raadzaam om de ervaring van het examen op te doen. Je kan zelfs examenvrijstelling behalen voor bijzondere verrichtingen en technische vragen als je dit op de toets voldoende afrond.

13. Oefen je zwakke punten

Na de Tussentijdse Toets krijg je van de examinator nog je zwakke punten te horen waaraan gewerkt moet worden. Dit neem je samen met je instructeur en examinator door. Het is verstandig om daarna direct aan de slag te gaan met deze punten want je rijexamen zal vaak binnen een kort termijn plaatsvinden.

Een mogelijkheid bij een rijschool met meerdere instructeurs is om nog een keer een examenroute te oefenen met een andere collega instructeur. Zodoende raak je opnieuw gewend aan een ander persoon naast je en kan hij je opnieuw beoordelen zoals de examinator ook deed bij de toets.

14. Kies een gunstig tijdstip

Het plannen van je examen gebeurt, als het goed is, altijd in overleg met jou. Laat je eerlijk adviseren over het reserveren bijvoorbeeld het examentijdstip. Wanneer je voor jezelf weet dat je geen ochtendmens bent, plan dan geen examen om 08.00 uur ’s ochtends.

Ook wanneer je een vrij drukke agenda hebt met deadlines of tentamens, houd dan rekening met het inplannen van je examen. Je denkt misschien dat het geen invloed heeft op het rijden maar je mentale toestand is ontzettend belangrijk hoe je achter het stuur gedraagt.

Het is zover.. JE RIJ-EXAMEN! Tijdens je examen:

15. Goed voorbereid

Wanneer je de vorige stappen goed gevolgd hebt ben je goed voorbereid. Zorg er dus voor dat je de adviezen van de instructeur volgt en ook voldoende lessen hebt genomen om het praktijkexamen te doen.

Je kan liever oprecht advies krijgen dat niet bevalt maar wel de waarheid is, dan een rooskleurig verhaal te horen krijgen en je uiteindelijk bedrogen uitkomt. Bedenk ook dat wanneer je zakt voor een examen je daarna nóg meer geld kwijt bent.

16. Wees zelfverzekerd en besluitvaardig

Zorg tijdens je examen dat de examinator zich veilig voelt bij jou in de auto. Rijd heel bewust maar toon ook initiatief bij het deelnemen aan het verkeer. Wees besluitvaardig, dus als je voorrang hebt aarzel dan niet te lang maar pak je kansen.

17. Denk aan je snelheid

Te hard rijden is niet verstandig maar te langzaam kan ook voor zeer gevaarlijke situaties zorgen. Je moet proberen je snelheid aan te passen aan de omstandigheden. Probeer altijd vlot te zijn in het verkeer maar wees er altijd van bewust dat veiligheid voorop staat. Wanneer het mogelijk is kan je de maximale snelheid aanhouden.

18. Respect

Wederzijds respect is een belangrijke factor. Niet alleen in het verkeer maar vooral ook daarbuiten moet je ten alle tijden een ander met respect behandelen. Bij het voorstellen aan de examinator tot aan de examenuitslag moet je proberen altijd je beste kant te laten zien. Ook wanneer je het niet eens bent met de uitslag moet je proberen dit zo volwassen mogelijk te verwerken.

19. Blijf kalm en eet een banaan

Dit is toch een fabeltje Wies? Nee hoor! In een banaan zitten namelijk bepaalde stoffen die helpen je concentratie, motivatie en alertheid te bevorderen. Dus voor je examen nog even Chiquita Banana!

Ik hoop dat mijn tips zinvol waren en je ze allemaal aanhoudt van begin tot eind.

Dan moet het zeker lukken en ben jij binnenkort een trotse rijbewijs bezitter!