EMG Cursus: Verantwoord Rijgedrag In Het Verkeer

EMG Cursus wat houdt dat in? Kennen jullie dat verhaal nog, over een oud leerling van mij die 225km per uur reed? Hij was opgepakt, zijn rijbewijs was ingevorderd, hij kreeg een forse boete en hij moest een EMG cursus: verantwoord rijgedrag in het verkeer volgen.

Mocht je het niet meer weten kan je HIER even je geheugen verfrissen of gewoon opnieuw lezen. Ik vroeg aan hem of hij zijn ervaringen van de EMG Cursus met mij en jullie op papier wilde delen. Daar had hij geen moeite mee.

In dit artikel verteld hij hoe het bij de EMG Cursus allemaal te werk ging, wat precies de bedoeling is van zo een cursus, wat er daar besproken wordt en of je er wel echt iets van leert.

EMG Cursus: Waar Bestaat Dat Uit?

Na dat hij de cursus had voltooid heeft hij me alles verteld: De EMG cursus bestaat uit 4 dagen:

  • 3 dagen in groepsvorm cursus volgen vanuit een leslokaal
  • 1 dag evalutiegesprek over de cursus

Wat doe je dan op die dagen? Volgens hem bestonden de dagen uit het volgende:

EMG Cursus: Dag 1

De eerste cursus dag begon om 09:00 uur, dat betekend dat je 15 min van te voren moet melden dat je aanwezig bent. Als je te laat bent zonder geldige reden, mag je niet meer deelnemen aan de EMG cursus. Je moet ook nog eens de gehele kosten van de cursus opnieuw betalen voordat je weer mag deelnemen aan de EMG cursus. Doe je dat niet? Ben je alsnog je rijbewijs kwijt. Op tijd komen is dus erg belangrijk!!

Je zit in een groep van Max 12 man, in dit geval waren er ook echt 12 mannen en geen enkele vrouwen. (3x raden waarom) Je krijgt les van een leraar ingehuurd door de overheid, diegene is gespecialiseerd in verkeerspsychologie. Deze leraar heeft naast het melden van de aanwezigheid, niets te maken met het CBR. Er wordt ook duidelijk verteld dat er een geheimhoudingsplicht is tussen de leraar en leerlingen. Dus je hoeft de echte reden waarom je bij de EMG cursus zit niet te verbergen.

Als eerst moet iedereen zich voorstellen en vertellen waarom diegene hier zit. Alles wordt door de leraar op een uithangbord geschreven voor latere evaluatie. Vervolgens krijgt iedereen een mapje met daarin allerlei opdrachten die je tijdens de cursus en thuis moet maken. De eerste opdracht was degene naast je interviewen, vragen wat de reden en gevolgen waren dat diegene een EMG cursus moest bijwonen.

Daarna wordt er klassikaal gediscussieerd over de redenen en gevolgen waarom men er zit. Rond het middag uur krijg je een kennisquiz met vragen over veiligheid in het verkeer ( tussendoor zijn er wel pauzes enz.) Na het maken van deze vragen wordt er weer klassikaal gediscussieerd.

Het einde van de 1e cursusdag nadert (rond 16:30 uur) en de leraar geeft de klas wat thuisopdrachten mee, die voor de volgende cursusdag gemaakt moeten zijn.

EMG Cursus: Dag 2

Je begint weer om 09:00 en moet je weer 15 min van te voren melden. Je krijgt geen drie dagen achter elkaar les. Het is verspreid tussen drie weken, dat betekend elke week 1 cursusdag. Tijdens de 2e cursusdag moet je in groepjes van drie een SWOT-analyse maken van je rijgedrag.

Daarna wordt er weer klassikaal over gediscussieerd en wordt er weer gekeken naar jou gedrag en wat echt de reden is waarom je te hard rijdt. Het ”huiswerk” die je meekreeg de vorige cursusdag wordt ook besproken, dat gaat voornamelijk over de trigger dat jou aanzet tot hard rijden en wat de gevolgen daarvan zijn.

De cursus valt regelmatig in herhaling. Dat is hun manier om tot jou door te dringen dat te hard rijden gevaarlijk is(alsof we dat niet wisten). Na het bespreken van het huiswerk, is er nog een laatste opdracht voordat de 2e cursusdag ten einde komt. Je moet een voor en nadelenbalans maken over veilig rijden in het verkeer ”VS” gevaarlijk rijden in het verkeer.

Vervolgens wordt er weer klassikaal over de opdracht gediscussieerd. Voordat de 2e cursusdag is afgelopen krijg je een thuisopdracht mee, dit keer is het een maken van een plan van aanpak voor de 3e cursus dag en een kort verslagje schrijven over wat je tot nu toe van de cursus vindt.

EMG Cursus: Dag 3

De derde en laatste dag van de cursus( in groepsverband), je begint zoals normaal s’ochtends vroeg om 09:00 uur. Je moet je ook weer 15 min van te voren melden. Op de laatste dag worden er video’s vertoond over bestuurders die gevaarlijk rijgedrag in het verkeer vertonen en wat voor effect dat op de mede weg bestuurder heeft. Er worden bepaalde fragmenten uit het televisieprogramma ”Wegmisbruikers” vertoond.

Nadat de fragmenten klaar zijn wordt er gediscussieerd over de beelden. Er wordt gesproken over het rijgedrag en of dat effect heeft op jou als persoon, ga je er nu anders over nadenken, de volgende keer dat je de pedaal helemaal wilt intrappen? Nadat iedereen zijn zegje heeft gedaan. Wordt er een rondje in de klas gemaakt, waarbij de gene die aan de beurt is, elke persoon in de groep moet vertellen waarom hij of zij wel of niet meer zal terugkomen bij een EMG cursus. Je geeft dus je mening over iemand en waarom je denkt dat hij/zij wel of niet weer zal opgepakt worden voor roekeloos hard rijden.

Ondertussen nadert het einde van dag weer en is het tijd voor de laatste opdracht(het huiswerk van de vorige cursusdag was trouwens nooit besproken). Je schrijft een brief naar je zelf met daarin de reden dat je een EMG curus moest volgen, en waarom je niet meer te hard zal rijden.

Je zal deze brief over 3 maanden door de bus ontvangen om jou te herinneren dat je, je aan de snelheidslimiet moet houden. En als je dat niet doet dat er gevolgen aan gebonden zijn. Of je de brief echt thuis krijgt weet ik niet, ik heb het in ieder geval nog niet gehad. Aan het einde van de dag moet je een handtekening plaatsen en krijg je een certificaat mee, dat je de cursus succesvol hebt afgerond.

Evaluatiegesprek EMG Cursus

Je hebt alle drie cursusdagen succesvol afgerond. Maar je bent er nog niet helemaal van af, er volgt nog een evaluatiegesprek over jou ervaring tijdens de curusdagen.

  • Wat heb je ervan geleerd?
  • Heb je er wat aan in de toekomst?
  • Vond je het leuk?
  • Vond je het nodig?
  • Gaan we jou nog een keer terug zien?

Het evaluatiegesprek of eindgesprek duurt ongeveer een half uurtje. Daarin bespreek je onder andere de bovenstaande onderwerpen. Na het gesprek, geeft de leraar door aan het CBR of je geslaagd of niet geslaagd bent.

Als je geslaagd bent en de CBR heeft het goedgekeurd, krijg je binnen een aantal weken je rijbewijs terug. Mocht je die kwijt zijn door het te hard rijden. Als je niet geslaagd bent, dan wordt je rijbewijs ongeldig verklaard of je moet de hele cursus opnieuw volgen en ja ook opnieuw betalen.

Maar het is bijna niet mogelijk om te falen tijdens zo een cursus. Als je op tijd bent en af en toe je mening laat horen tijdens de cursus is het in principe makkelijk te behalen.

Wat vond jij van de EMG Cursus dan?

Na zijn hele ervaring over de cursus gehoord te hebben. Zat ik wel met een brandende vraag ” Wat vond jij van de cursus dan?” De cursus was volgens hem in 1 woord SAAIIII!. Het is ontzettend langdradig en valt hele tijd in herhaling. Onderwerpen waar je normaal maar 1 uur aan besteed, worden hier hele dagdelen aan besteedt.

Vervolgens vallen de onderwerpen telkens in herhaling, telkens maar discussiëren over waarom jij te hard hebt gereden, waarom je het niet meer zal doen enz. Je leert er niet veel van, want je weet het al in principe. Je weet dat te hard rijden verboden en gevaarlijk is. Maar toch doe je het zonder er bij na te denken en dan heb je een keer pech en wordt je opgepakt. Just bad luck zei hij.

Ik wens niemand een EMG cursus toe, omdat het simpel weg tijdverspilling is . De boetes zijn voor mij de echte straf, de boetes zijn de echte redenen wat mij er nu van weerhoudt om niet snel weer hard te gaan rijden.

×
×

Winkelwagen

Call Now Button