De motor slaat af tijdens mijn rijexamen… Ben ik nu gezakt?!

Je rijexamen blijft gewoon een spannend moment. Je zal het nooit vergeten.. Het moment dat je naar de examinator toeloopt en dat stemmetje in je hoofd zegt; Oh nee nu is het zover! Met klamme handjes stel je je voor en bij het begin van het gesprek staar je alleen maar voor je uit omdat je niet kan geloven dat je het nu echt moet gaan doen. Door spanning doet elk mens dingen die hij/zij normaal gesproken nooit zou doen.

Wanneer je tijdens het rijexamen dan ook wilt wegrijden ben je misschien zo gespannen dat de motor afslaat. Je gebruikt je meest lieve glimlach, verontschuldigd je netjes en de examinator stelt je nog even gerust maar het enige wat jij daarna kan denken: ben ik nu gezakt?

Om heel duidelijk antwoord te geven hierop zijn een aantal factoren van belang:

  • De frequentie 
  • De omstandigheden
  • Het herstel

Frequentie: incidenteel is goed, meerdere keren is onvoldoende

Dit wil simpelweg zeggen het aantal keren dat de motor tijdens een examenrit afslaat. Als er sprake is van een incident is het natuurlijk geen probleem. Wanneer dit echter meerdere keren gebeurt tijdens het rijexamen houdt het in dat je voertuigbeheersing onder de maat is en wordt dat onderdeel dan ook als onvoldoende beoordeeld.

Omstandigheden afslaan motor

De situatie waarin je motor afslaat bepaalt ook grotendeels de beoordeling. Gebeurt dit bij het wegrijden uit een parkeervak of bij het optrekken bij het verkeerslicht is dat minder erg wanneer de motor afslaat midden op een druk kruispunt.

Belangrijk is HOE je jezelf herstelt

Belangrijk is hoe je jezelf herstelt. Lief glimlachen en je verontschuldigen is natuurlijk heel sociaal naar de examinator toe maar hij zal jou enkel beoordelen op hoe je de auto herstelt en of je kalm blijft. Na het afslaan van de motor kan je dus liever knalrood worden, goed blijven kijken en je weg weer vervolgen dan dat je uit nood lief gaat lachen naar de examinator.

Dus Wies wat zeg jij ervan?

Laat je nooit bang maken door verhalen van mensen die vertellen dat zij gezakt zijn omdat zij één keer de motor lieten afslaan tijdens het rijexamen. Waarschijnlijk hebben zij andere grote fouten gemaakt OF heeft het te maken met de drie bovenstaande factoren.

3 Tips om het afslaan van de motor tijdens je rijexamen te voorkomen

Doe alles op gevoel

Tijdens de eerste 3 tot 5 rijlessen besteed je veel aandacht aan de voertuigbeheersing. Je zal merken dat het ‘aanvoelen’ van het aangrijpingspunt van de koppeling een kwestie van gevoel is. Zodra je de koppeling laat opkomen voel je dat de auto in beweging komt en doseer je dit door op gevoel gas te geven.

Blijf altijd kalm met optrekken, wees niet gehaast

Verlaat nooit een verkeerssituatie met de gedachte dat je de eerste moet zijn die met piepende banden weg moet rijden. Je rijdt immers niet op het circuit maar op de openbare weg dus blijf altijd rustig. Misschien dat wat rustige achtergrond muziek kan helpen. Mijn suggestie: Bob Marley!

Oefen bijzondere verrichtingen

Mocht je voor het rijexamen toch bang zijn dat je onder spanning moeite gaat hebben met de koppeling. Vraag even aan je instructeur of je nog een aantal bijzondere verrichtingen kan oefenen om het ‘gevoel’ weer te krijgen. Mijn suggestie: de hellingproef.

×
×

Winkelwagen

Call Now Button