Je wilt gaan beginnen met de rijopleiding? 

Hier staan een aantal tips om rekening mee te houden. 

  1. Wat kost de autorijopleiding gemiddeld? 

Het rijbewijs halen kost geld, maar het is een investering in jezelf. Er is vrijwel niets in je leven dat je eenmalig geld kost en waar je de rest van je leven dagelijks gebruik van maakt. De rest van je leven ga je namelijk de vruchten plukken van  vrijheid, onafhankelijkheid en wellicht nét dat streepje voor om je gewilde baan te krijgen. De investering in het rijbewijs haal je er dubbel en dwars uit. 

Het
CBR heeft in 2021 een onderzoek gedaan dat een leerling gemiddeld 43 lesuren kwijt is aan de autorijopleiding. Dit is een  landelijk gemiddelde want in de Randstad is het aantal lessen uiteraard iets meer omdat het lastiger rijden is vanwege de drukte en een andere verkeersmentaliteit. 

Een autorijles in Rotterdam kost gemiddeld € 47,00 per uur. Als je uitgaat van 46 lesuren (i.v.m. de Randstad) is het lesgeld totaal: € 2162. Daarbij komen nog de kosten van het theorie-examen (gemiddeld € 40), de tussentijdse toets (gemiddeld € 180) en het  praktijkexamen (gemiddeld € 250). Als je uitgaat van de gemiddeldes zijn de examens totaal: € 470. Het rijbewijs halen kost in Rotterdam dus ongeveer € 2500.  

Bij de meeste rijscholen kan je dit bedrag gespreid betalen.  

*Let op, dit is slechts een indicatie. Aan de bovengenoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

2. Hoe, wanneer en waar moet ik mijn theorie-examen halen? 

Hoe 
Je voorbereiden op het theorie-examen kan op twee verschillende manieren, namelijk door middel van zelfstudie of een (online) theoriecursus. Het theorie-examen bestaat uit; gevaarherkenningsvragen, kennisvragen over verkeersregels en  verkeersinzichtelijke vragen. Omdat er veel regels zijn en de  verkeersinzichtelijke vragen als moeilijk worden ervaren kiezen de meeste leerlingen voor een theoriecursus. Via onze webshop kan je ook theorieboeken aanschaffen, deze bevatten QR codes om gratis video’s te bekijken en oefenvragen te  maken.  

Wanneer 
n verband met de huidige wachttijden voor een toets/praktijkexamen (gemiddeld 3 maanden) is het belangrijk om het liefst voor  aanvang van de rijlessen het theorie-examen al gehaald te hebben. Zodoende zal je tussendoor niet hoeven te stoppen  met de rijlessen. En hoef je alleen nog te focussen op het praktische gedeelte van de rijopleiding. 

Waar 
Bij de verschillende locaties van het CBR door heel Nederland kan je een theorie-examen doen.  Op de website Mijn.CBR.nl kan je dit examen zelf reserveren.  

  1. Hoe kan ik geld besparen op de rijlessen? 

Het rijbewijs is al duur genoeg, volg daarom de onderstaande tips om sneller resultaat te zien tijdens de rijlessen.  

Tip 1. Je verkeert al je hele leven in het verkeer. 
Verkeren betekent letterlijk ‘je bevinden in’. Als je buiten bent heb je dus de hele dag al gratis verkeersles. Probeer vanaf nu een stuk bewuster op de fiets te zitten of als een voetganger van punt A naar B te komen. Gedraag je daarbij sociaal. Let vanaf nu dus extra goed op de borden en de tekens en er gaat een wereld voor je open hoeveel borden je onderweg tegenkomt die je anders misschien niet gezien had. Ga maar eens na hoeveel procent van de dag je eigenlijk onbewust bezig met wat je doet. Hieronder staat een klassiek voorbeeld hoe het mis kan gaan. 

Als je dit voorbeeld ziet verwacht je het misschien niet maar dit is een veel veelvoorkomende fout tijdens de rijopleiding, maar ook veel rijbewijsbezitters missen een hele hoop informatie om veilig linksaf te slaan.  
tips afbeelding page 0001

Er zijn 4 aanduidingen hoe deze fout voorkomen kan worden: 

  1. Aan het blauwe bord met de splitsing van de rijstroken;  
  2. Aan de pijlen op het wegdek voor de rijrichting; 
  3. De blokmarkering (dit kenmerkt een scheiding);  
  4. Aan het type verkeerslicht (met pijl van de rijrichting); 

Tijdig herkennen dus!

Tip 2. Whatsapp, Snapchat en TikTok effe uit, actieve meekijk modus aan. 
Rijd je met iemand mee, kijk dan hoe iemand het doet. Dit hoeft niet altijd goed te zijn. Kijk bijvoorbeeld mee met de navigatie of het controleren van de dode hoek. Dit kan bij je ouders of bij vrienden in de auto maar ook als je achterin de  lesauto zit na je rijles. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je van andermans fouten veel kan leren en zelf tot betere scores kan komen.  

  1. De gezondheidsverklaring 

Je hebt een Gezondheidsverklaring nodig om het praktijkexamen aan te vragen. De Gezondheidsverklaring is een lijst met 19 vragen die je naar waarheid moet invullen. Je moet lichamelijk en geestelijk gezond zijn, dit betekent dat je rijgeschikt bent. Kijk hier samen met je instructeur in een vroeg stadium naar. Alle instructeurs hebben een Gezondheidsverklaring in de lesauto. De kosten voor een Gezondheidsverklaring bij het CBR zijn € 41,50 in 2022. Dit geld betaal je via de site Mijn.CBR.nl. Daar stuur je de Gezondheidsverklaring ook naartoe. Hierna bekijkt het CBR of je gezond genoeg bent om auto te rijden. 

  1. De tussentijdse toets 

De meeste mensen hebben last van spanning tijdens momenten dat zij beoordeeld worden, dat is heel logisch. In de lesauto wordt dat gevoel nog erger omdat de examinator letterlijk naast je zit en alles 1-op-1 gebeurt. De tussentijdse  toets is bedoeld om op driekwart van de rijopleiding een indruk te krijgen van het praktijkexamen. Door deze ervaring wordt de spanning op het examen hopelijk een stuk minder en je heb je meer kans om te slagen. Het is gebruikelijk dat de instructeur tijdens de toets meerijdt omdat je nog in de rijopleiding zit. In de video zie je een goede motivatie om  gebruik te maken van de tussentijdse toets.  

  1. Het praktijkexamen 

Je hebt voldoende rijlessen gevolgd, je hebt een tussentijdse toets gedaan en nu is het moment om de rijopleiding af te ronden. Ook tijdens je praktijkexamen is het mogelijk dat je instructeur meerijdt, overleg goed of je dat echt wilt.  Uit onderzoek is gebleken dat Nederland behoort tot een groep landen waarbij het erg moeilijk is om het rijbewijs te  halen. Onderschat het niveau van het praktijkexamen in Nederland daarom niet. Het rijden van nu kan niet vergeleken worden met het rijden van tientallen jaren geleden. Laat je niet gek maken door alle verhalen die je om je heen hoort, doe het lekker in je eigen tempo en ga op examen wanneer jij en je instructeur het samen eens zijn dat je er klaar voor bent. Geef je verstand voorrang! In de video kan je zien hoe het praktijkexamen eruit ziet.