Een van onze rijinstructeurs is geïnterviewd door de Radiozender Funx. In het interview werden gekke, leuke, aparte situaties besproken die een rijinstructeur zoal meemaakt.

Het was een leuk moment om Rijschool HERS en een van onze rijinstructeurs in de “kijker” te zetten.

Interview In Audioformaat

Wil je het interview afluisteren klik hier hieronder dan op de playbutton:

Hieronder Vind Je Het Interview Terug In Tekst:

Positief nieuws uit Rotterdam. Want als je in de bijstand zit kom je in aanmerking voor een gratis Rijbewijs.

Behalve dat rijbewijzen best wel duur zijn kunnen ze ook heel vermoeiend en stressvol zijn. Ook maak je in de auto een heleboel gekke dingen mee. Bijvoorbeeld Quentin stuurde een bericht in de FUNX-app. Die zegt “Ik zat achterin bij een ander in een lesauto en die vloog uit de bocht.”

Dat lijkt mij ook heel erg eng. Maar goed niet alleen de leerlingen maken dingen mee, de instructeurs ook. Aan de telefoon heb ik Wies van Rijschool HERS.

Wies is al hele lange tijd rijinstructeur. Wat voor gekke dingen heeft Wies meegemaakt? Zijn dat er veel?

Wat voor gekke dingen heeft Wies meegemaakt?

Wies: “Ja, je kan er een boek over schrijven. Het zijn leuke dingen. Het leuke van het 1 op 1 met iemand in de auto zitten is natuurlijk iedereen is uniek. De perfecte leerling bestaat niet. Juist dat imperfecte maakt het juist zo boeiend en interessant, en elke rijles is weer anders.”

Is het zo dat als iemand bij jou in de auto stapt “O?! er is is hier heelveel mis” of dat je juist denkt “Yes! Dit vind ik leuk”?

Wies: “Kijk in het begin van de opleiding is het altijd zwaar, dat weet elke instructeur. Maar naarmate je een bepaald niveau met iemand bereikt, kijk echt relaxed zitten dat doe je niet, Je blijft altijd alert want dat is je taak immers. Maar op een gegeven moment kan je wel echt genieten van het harde werk wat je samen met iemand hebt verricht, en dat iemand naar het examenniveau toe stijgt, en jij geniet hoe mooi iemand kan gaan rijden. Dus dat maak het wel leuk ja.

Een Gedeelte Van Je Lesauto Achterlaten Op Rotterdam Centraal

Nou is dat inderdaad wel aan het einde meestal. Aan het begin wil het nog wel eens een keertje fout gaan. Nu heb ik begrepen jij laatst een gedeelte van je auto achter hebt gelaten op Rotterdam Centraal?

Wies: “Ja we stonden inderdaad te evalueren. Dat was bij de achterkant van Rotterdam Centraal station. Daar sta je mooi in een parkeervak, en er rijden constant auto’s langs je.”

“Hoewel je natuurlijk altijd de leerlingen attendeert, dat voordat je uitstapt of instapt, kijk even goed en ga dan pas de portier openen. Alleen deze leerling, ja het was een Engelssprekende leerling en hij zei: “I need some fresh air”. Maar zonder te kijken gooide hij ineens de deur open. Prompt rijdt er een auto langs, met een ook veel te hoge snelheid natuurlijk, en het portier lag er helemaal uit. Net als een een actie-film keek ik even zo en kneep ik mezelf om te checken gebeurd dit echt? Ligt mijn portier nou werkelijk 20 meter verder?”

“Ik was blij dat er niks met de leerling en met mij was, het blijft materiële schade en dat maakt het minder erg. Alleen het is zo onwerkelijk dat je daar staat met een open gat, de portier was helemaal weg.”

Reporter: “Ongelofelijk. Dat is dan vrij heftig denk ik wel, maar maak je ook wel eens leuke dingen mee?”

Wies: “Ja je maakt genoeg leuke dingen mee. Toevallig kwam ik vorige week iemand tegen met d’r eigen auto. Dus dat is nog leuker om iemand te zien. En dan ga je altijd in gedachte terug met “Hey wat heb ik met diegene meegemaakt?”.”

Dat was wel leuk: Leerling Op Oudere Leeftijd

“Dat was wel leuk, heel grappig eigenlijk. Het was een dame, toen ze begon op leeftijd rond de 40 jaar. Elke instructeur weet dat dat vaak niet de meest makkelijke leerlingen zijn om op oudere leeftijd te beginnen met zoiets als je rijbewijs. En ze was ook niet echt begaan met de techniek van vandaag de dag. Ik weet nog dat ze bij haar eerste rijles een Nokia uit haar zak te voorschijn haalde, waarvan je denkt “worden ze nog gemaakt?”. Ze had ook geen tv bijvoorbeeld. Dat waren wel een aantal dingen.”

Maar tijdens de rijles stond mijn telefoon, zoals altijd, op de speaker. Toen hoorde ze de stem van de secretaresse uit de speaker komen, uit de dashboard komen. Dat vond ze zo fascinerend gewoon. Dat was wel grappig om te zien.”

“Later vroeg ik aan haar om navigatie te oefenen, want dat is een onderdeel van je examen. Daar stemde zij mij in. Ik zag dat ze het ook moeilijk vond. Op een gegeven moment stonden we stil bij de verkeerslichten. En toen fluisterde ze, Wies, Wies, kun je aan de secretaresse vragen of ze de opdrachten wat duidelijker kan geven? Dus ze dacht nog steeds dat het de stem van de secretaresse was. Dat was wel grappig. Ik heb haar toen duidelijk gemaakt dat het niet de secretaresse was. Dat was een stukje onwetendheid vanuit haar kant.”

Reporter: “Die heeft haar examen met vlag en wimpel gehaald?”

Wies: “Die reed in een hele dikke Audi laatst langs. Dus mensen! Iedereen kan het!”

Heb Je Wel Eens Meegemaakt Dat Je Je Onveilig Voelde?

Reporter: “Wies, heb je wel eens meegemaakt dat je je onveilig voelde bijvoorbeeld?

Wies: “Nee, kijk als instructeur voorspel je een situatie allang al. Een leerling is bezig dat te leren, dat vooruit kijken, dat voorspellen. Op een moment dat het echt gevaarlijk wordt dan is het ook je taak om vooraf al een en ander te zeggen, van joh luister, er komt nu iets aan, er staat een auto dubbel geparkeerd en het is onoverzichtelijk. Begin alvast met vertragen, en alvast waar te nemen hoe we hier straks veilig langs kunnen. Dat zijn dingen, als je dat gewoon tijdig doet, op een gegeven moment draag je die stof over aan een leerling en die gaat het op een gegeven moment zelf ook begrijpen. Ik denk dat het heel gevaarlijk gaat worden als je helemaal niets zegt, en je er op afstormt zeg maar. Ja dan kan je hele rare situaties krijgen.”

“Sommige dingen daar ontkom je gewoon niet aan. Als iemand ineens uit het niets het stuur naar links wil gooien. Ja, hoe snel je ook wilt reageren, sommige dingen kan je niet voorkomen. Dan heeft het vaak met een mentaal probleem te maken, van de leerling dan. Maar de meeste situaties kan je gewoon voorkomen door op tijd te zijn in je communicatie naar de leerling toe.”

Qucee Heeft Ook Bij Rijschool HERS Gelest

Reporter: “En iemand die dit bij jou ook heeft meegemaakt is onze Funx-Vriend Qucee! Die heeft bij jou gelest.”

Wies: “Ja absoluut, dat was een hele leuke tijd. Het was een hele leuke tijd met Quentin. Het enige was dat het voor opstopping af en toe zorgde. Ik moet heel even denken of dat met Zomercarnaval was of met Koningsdag…Is dat ik hem een dag moest ophalen van Rotterdam, volgens mij van het Funx-gebouw. Toen reden wij zo het centrum in, want hij moest daar dan zijn. En ja met Quentin Rotterdam inrijden met zo een gigantische drukte, om de 10 meter moesten we stoppen omdat iemand een handtekening wilde of een foto wilde. Dus van rijles was er weinig sprake die dag, maar het was wel een hele leuke les.”

Wil je het interview nogmaals op de Funx Website afluisteren? Klik Hier